• img1
  • img2
  • img3
  • img5
  • img4

Αθηένου

            

Η Αθηένου είναι μια κωμόπολη με 5000 περίπου κατοίκους. Βρίσκεται στην περιοχή της Μεσαορίας, βόρεια της Λάρνακας. Είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση γης Δήμος της Κύπρου. Χαρακτηρίζεται ως γεωργοκτηνοτροφική περιοχή, γιατί πολλοί από τους κατοίκους της ασχολούνται επαγγελματικά με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία. 

Παρόλο το μεγάλο πλήγμα  που δέκτηκε η περιοχή από την τουρκική εισβολή του 1974, χάνοντας το 85% της γης και το 100% των κτηνοτροφικών υποστατικών της, οι Αθηενίτες κατάφεραν με το πείσμα και την εργατικότητά τους να φέρουν σε ζηλευτή θέση και πάλι την Αθηένου.

Στα νότια του χωριού υπάρχει κτηνοτροφική περιοχή με φάρμες αγελάδων, αιγοπροβάτων, χοιροστάσια και ορνιθοτροφεία. Εκεί βρίσκεται και η μεγαλύτερη φάρμα αγελάδων σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. 

Στη γεωργία πολλοί από τους γεωργούς μας είναι αναγκασμένοι να ενοικιάζουν γη σε όλα τα μέρη της Κύπρου, για να μπορούν να έχουν γη να καλλιεργούν και να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Στην Αθηένου παράγονται πολλά γνωστά προϊόντα όπως το αθηενίτικο ψωμί, τυριά, χαλούμια, αναρή, γιαούρτι και γενικά όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η φήμη των αθηενίτικων προϊόντων ξεπέρασε τα σύνορα της Κύπρου γι΄ αυτό γίνονται και εξαγωγές χαλουμιών και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων στο εξωτερικό. Το αθηενίτικο προϊόν είναι συνυφασμένο με την ποιότητα.

Άλλα ξακουστά προϊόντα είναι οι ξηροί καρποί, το πουργούρι, τα αυγά, τα γεωργικά μηχανήματα. Πολύ γνωστά είναι και τα αθηενίτικα λουκούμια με τη ζάχαρη άχνη, που είναι περιζήτητα και θα προτιμούν σε αρραβώνες και γάμους.

Πατήστε εδώ: Προϊόντα της Αθηένου

Την Αθηένου τιμούν με τα έργα τους ο πάτερ Καλλίνικος και οι αδελφοί Κεπόλα στον τομέα της αγιογραφίας και των ψηφιδωτών. Πολύ γνωστός ήταν και ο ζωγράφος Κώστας Κωνσταντίνου Μαύρου που για αρκετά χρόνια δίδασκε στην Αθηένου στο εργαστήρι του και πολλοί αθηενίτες πήραν συμβουλές από τον αξιόλογο καλλιτέχνη. Το εργαστήρι Τέχνης της αξιόλογης και βραβευμένης δημιουργού (2018)  Έλενας Τσιγαρίδου, το  εργαστήρι κεραμικής της Αναστασίας Λαμπασκή, και τα εργαστήρια της Χριστιάνας Πουγεράση, καθώς και άλλων αθηενιτών δημιουργών συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Παλιά η Αθηένου ήταν γνωστή και για τα κεντήματα της. Πολλές γριούλες ασχολούνταν με το γνωστό πλουμί και με το σμιλί. Δυστυχώς με το πέρασμα του χρόνου, αυτά περιορίστηκαν. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για διατήρηση των αθηενίτικων κεντημάτων. Το Αθηενίτικο κέντημα "βενίς" ή "πιττωτό" δωρήθηκε στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης (2014) στην προσπάθεια για διατήρηση του χαρακτηστικού αυτού είδου κεντητικής. Στο Κωνσταντινελένειο γίνονται μαθήματα για να διατηρηθεί η γνώση για κατασκευή των αθηενίτικων κεντημάτων.

Η Αθηένου με το ζήλο, την κοινωνική μόρφωση και την τιμιότητα που την χαρακτηρίζει, θα πάει μπροστά. Αυτό άλλωστε λέει και η ιστορία της.

Στον τομέα των κοινωνικών παροχών υπάρχει νοσοκομείο, για να εξυπηρετεί τους Αθηενίτες ασθενείς τρεις φορές την εβδομάδα. ΄Ηδη βρίσκεται στα τελικά στάδια ανέγερσης το νέο Νοσοκομείο Αθηένου και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε ακόμη καλύτερη νοσοκομιακή φροντίδα. Υπάρχει επίσης γηροκομείο, ένα απο τα καλύτερα στην Κύπρο, για να προσφέρει, όσο γίνεται,μια πιο άνετη ζωή στους ηλικιωμένους συγχωριανούς μας.

Υπάρχουν ακόμη κι άλλες υπηρεσίες για τις ανάγκες των Αθηενιτών όπως: αστυνομικός σταθμός,ταχυδρομείο, κτηνιατρεία, πυροσβεστική, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, φροντιστήρια, προσκοπείο κ.ά.

Στον τομέα του αθλητισμού η Αθηένου έχει πλούσια ιστορία. Αθλητές μας τακτικά διακρίνονται στο αθλητισμό σε Κύπρο, Ελλάδα και άλλες χώρες.

Όσον αφορά τα ποδόσφαιρο, υπήρχαν τέσσερα αθλητικά σωματεία:

Οθέλλος-έτος ιδρύσεως 1933

Ορφέας-έτος ιδρύσεως 1948

Γόλγοι-έτος ιδρύσεως 1977

Πρόοδος- έτος ιδρύσεως 1978

Δυστυχώς, τα αθλητικά σωματεία Γόλγοι και Πρόοδος σταμάτησαν τις αθλητικές τους δραστηριότητες για οικονομικούς κυρίως λόγους.

Δημιουργήθηκε, εδώ και αρκετά χρόνια, το Ε.Ν.Α (Ένωση Νεολαίας Αθηένου) που είχε ομάδα ποδοσφαίρου αντρών κλειστής αίθουσας (futsal), καθώς και τη γυναικεία ομάδα χειροσφαίρισης (Handball) με μεγάλες επιτυχίες στο παγκύπριο πρωτάθλημα. Στις επιτυχίες αυτές συμβάλλει και Δήμος Αθηένου με τις προσπάθειες που κάνει. Το κτίσιμο της κλειστής αίθουσας πολλαπλής χρήσης "Τάσος Παπαδόπουλος"

Πατήστε εδώ: Αθλητισμός

Η ιστορία της Αθηένου με τους 5000 περίπου κατοίκους της πρέπει να διαφυλαχθεί με ενότητα, αγάπη κι εργατικότητα. Παρόλο το πρόβλημα της γειτνίασης με τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από άλλες κοινότητες/δήμους της Κύπρου.

Πατήστε εδώ: Οι άνθρωποι μας

Η Αθηένου με το ζήλο, την κοινωνική μόρφωση, την τιμιότητα και την εργατικότητα που την χαρακτηρίζει, θα πάει μπροστά. Αυτό το δηλώνει και οι παρακαταθήκες των προγόνων της, η ιστορία της. Δεν μπορεί να ξεφύγει από το πεπρωμένο της.

Πατήστε εδώΗ ιστορία της Αθηένου στην ιστοσελίδα του Δήμου Αθηένου