Μικροί εκπαιδευτές στο διαδίκτυο

Τα παιδιά της Ε1 ήταν για τη φετινή σχολική χρονιά  οι Μικροί Εκπαιδευτές για το διαδίκτυο του Δημοτικού Σχολείου Αθηένου Κ.Β’. Με μεγάλη χαρά έλαβαν μέρος στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα και έγιναν έστω για λίγο δάσκαλοι στους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου τους, στους γονείς τους αλλά και στην κοινότητά τους, την Αθηένου.

Στο σχολείο μίλησαν για διάφορα θέματα που αφορούν στο διαδίκτυο. Αυτό όμως που τους κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον και ήθελαν να το μελετήσουν σε βάθος ήταν ο εκφοβισμός στο διαδίκτυο, γιατί είχαν ακούσει για αρκετές περιπτώσεις φίλων και γνωστών τους που δέχτηκαν αυτό τον εκφοβισμό και δεν ήξεραν πώς να τον αντιμετωπίσουν.

Στην πρώτη τους δράση έφτιαξαν ενημερωτικές αφίσες και σελιδοδείκτες για το διαδικτυακό εκφοβισμό  στο εργαστήριο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του σχολείου τους. Με την αφίσα της η κάθε ομάδα επισκέφτηκε ένα τμήμα  του σχολείου  και ενημέρωσε τα παιδιά  για το διαδικτυακό εκφοβισμό και πώς μπορούν να τον αντιμετωπίσουν .Το κάθε τμήμα του σχολείου  τοποθέτησε την αφίσα του στην πινακίδα ή στον τοίχο της αίθουσάς του.Τελειώνοντας την παρουσίασή  σε κάθε τμήμα, έδωσαν σε κάθε μαθητή από ένα σελιδοδείκτη με αρκετά μηνύματα και πληροφορίες για το διαδικτυακό εκφοβισμό.

Η δεύτερη  τους δράση ήταν ένα τραγούδι χιπ χοπ. Έγραψαν στις ομάδες τους τους στίχους του τραγουδιού και με τη βοήθεια της δασκάλας τους της Μουσικής το μελοποίησαν και το τραγούδησαν στην Τελική Εκδήλωση των Μικρών Εκπαιδευτών μπροστά σε μαθητές και γονείς του σχολείου τους, αλλά και σε άλλα μέλη της κοινότητάς τους .

Για την τρίτη τους δράση έγραψαν στις ομάδες τους μικρά θεατράκια με θέμα τον εκφοβισμό στο διαδίκτυο, τα σκηνοθέτησαν και τα παρουσίασαν στην Τελική Εκδήλωση των Μικρών Εκπαιδευτών.

Ένα από τα θεατράκια αυτά αποφάσισαν να το μετατρέψουν και σε κινούμενο σχέδιο, χρησιμοποιώντας φιγούρες από πλαστελίνη, κάτι που έμαθαν στο μάθημα της Τέχνης. Για να μπορέσουν να φτιάξουν το φιλμάκι δέχτηκαν βοήθεια από δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας οι οποίοι τους εξήγησαν τη διαδικασία και έκαναν τις φωτογραφήσεις για το φιλμάκι. Για να ολοκληρωθεί το φιλμάκι, η δασκάλα τους τους βοήθησε να προσθέσουν τη μουσική και τα λόγια.

Έλενα Χριστοφόρου