• img1
  • img2
  • img3
  • img5
  • img4

Ιστορικό Σχολείων Αθηένου

                        

Το Δημοτικό Σχολείο Αθηένου ιδρύθηκε γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα μ.Χ.  Λειτούργησε μόνο σαν Αρρεναγωγείο. Οι πρώτοι δάσκαλοι του ήταν ιερείς.

Γύρω στα 1865 ιδρύθηκε κοινονικό σχολείο με ένα δάσκαλο και στεγαζόταν σε κτίριο που ανήκε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Το 1873 κτίστηκε το πρώτο σχολικό κτίριο στην αυλή της εκκλησίας της Παναγίας Χρυσελεούσας. Το σχολείο λειτουργούσε σαν μονοδιδάσκαλο μέχρι το 1906, οπότε έγινε διδιδάσκαλο. Το 1918 έγινε τριδιδάσκαλο, το 1923 τετραδιδάσκαλο. το 1946 πενταδιδάσκαλο και το 1949 εξαδιδάσκαλο.

Το 1915 ιδρύθηκε το Παρθεναγωγείο με μια δασκάλα, ενώ το 1926 έγιναν τρεις οι δασκάλες. Το 1935 το Παρθεναγωγείο έγινε τετραδιδάσκαλο, το 1945 πενταδιδάσκαλο και το 1950 εξαδιδάσκαλο.

Το 1925 κτίστηκε νέο σχολικό κτίριο, με δωρεά του Μιχαήλ Γεωργίου.

               

Εδώ να διευκρινίσουμε ότι το Αρρεναγωγείο βρίσκεται σε διαφορετικό χώρο από το Παρθεναγωγείο και τα αγόρια δεν κάνουν μάθημα με τα κορίτσια.

Το 1958 χτίστηκε νέο κτίριο, αυτό που στεγάζονταν τα δημοτικά μας σχολεία μέχρι το 2018

Το 1960 δημιουργήθηκε η Σχολική Εφορεία και ο Σύνδεσμος Γονέων.

Σταθμό στην ιστορία του σχολείου αποτελεί η σχολική χρονιά 1961-1962. Είναι η εποχή που καταργήθηκε το Αρρεναγωγείο και το Παρθεναγωγείο.Το δημοτικό σχολείο έγινε μικτό. Δημιουργήθηκαν τότε, δύο ανεξάρτητα σχολεία. Το Δημοτικό Σχολείο Αθηένου (Κ.Α΄)- Κατώτερο με τις Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεις και το Δημοτικό Σχολείο Αθηένου (Κ.Β΄) - Ανώτερο με τις Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεις.  Το Κατώτερο στεγάστηκε στο κτίριο του 1925 και το Ανώτερο στο νέο τότε κτίριο.

Αξιοσημείωτος σταθμός στη ζωή του σχολείου αποτελεί το 1974. Μετά τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής το σχολείο της Αθηένου φιλοξένησε για 2-3 μέρες πρόσφυγες από τα γειτονικά μας χωριά. ΄Οταν όμως εκκενώθηκε η Αθηένου, οι πρόσφυγες έφυγαν βιαστικά και τα σχολεία έμειναν ανοικτά και αλειτούργητα. Η περιουσία τους έμεινε εκτεθειμένη.

Το σχολείο ξαναλειτούργησε κατά τα τέλη του Σεπτεμβρη του 1974 με διευθυντή τον κ. Μιχαλάκη Σιλβέστρου, ο οποίος ανέλαβε να το οργανώσει, να καταγράψει την περιουσία, να διορθώσει ό,τι φτιαχνόταν και ν' αντικαταστήσει ό, τι χάθηκε.

Η πληροφορία ότι το σχολείο της Αθηένου λειτούργησε, έφτασε σε όλους τους Αθηενίτες. Αυτό τους έκανε σιγά-σιγά να επιστρέφουν.Έτσι, από 2 μαθητές και 5 δασκάλους που είχε το Σεπτέμβρη του 1974, μέχρι το τέλος του Γενάρη του 1975 είχε 378 παιδιά και 12 δασκάλους, οπότε το σχολείο λειτουργούσε κανονικά.

Στη μνήμη των παιδιών, που φοίτησαν αυτά τα χρόνια μένουν αξέχαστα, οι ασκήσεις που γίνονταν στα κρυσφήγετα, το συσσίτιο με την κόρτα το ψωμί και το τυρί, οι ριπές του τουρκικού στρατού.Τουρκικά αεροπλάνα έκαναν πότε πότε τον περίπατό τους πάνω από την Αθηένου. Όμως,  η κανονική λειτουργία του σχολείου ήταν πια γεγονός.

Τα γεγονότα του 1974 οδήγησαν στην ίδρυση γυμνασίου στην Αθηένου το 1978. Αφού κτίριο δεν υπήρχε, βρέθηκε προσωρινή και άμεση λύση να παραχωρηθεί το κτίριο που στεγαζόταν το Δημοτικό Σχολείο Αθηένου (Κ.Α΄) για τις ανάγκες του γυμνασίου.

Το Δημοτικό Αθηένου (Κ.Α΄) μεταφέρθηκε στο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου (Κ.Β΄) και με την προσθήκη κάποιων νέων αιθουσών θα συστεγάζονταν για περίπου 30 χρόνια.

Το 2011 ετοιμάζονται τα σχέδια για την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου. Λόγω οικονομικής κρίσης, το έργο καθυστερεί.

Έτσι το 2012 το Δημοτικό Σχολείο Αθηένου Κ.Β΄ μεταφέρεται και πάλι στο κτίριο του 1925 (πρώην γυμνάσιο). Το 2016 μισό από το κτίριο του 1958 μαζί με τις προεκτάσεις κατεδαφίζεται και ξεκινάει η ανέγερση του νέου κτιρίου.

Το 2018 το Δημοτικό Σχολείο Αθηένου (Κ.Α΄) στεγάζεται στο νέο κτίριο και ακολούθως κατεδαφίζονται και τα εναπομείναντα κτίρια του 1958.

Στις 4  Μαίου 2019 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης τέλεσε τα εγκαίνια.

                             

Τον Σεπτέμβριο του 2019 και το Δημοτικό Σχολείο Αθηένου (Κ.Β΄) μεταφέρεται στο νέο κτίριο και έτσι και πάλι και τα δύο δημοτικά συστεγάζονται.

 "Στοιχεία που αφορούν την ιστορία και τη λειτουργία του σχολείου μας"- Δοξασμένα παιδιά της Αθηένου-Περιοδικό Σχολικής Χρονιάς 2000-2001